به سبب اینکه بعضی از داروهای خارجی برند در داروخانههای درونی وجود ندارد، مریض کوشش میکند از هر مسیری که شده، دوای مد دیدگاه دکتر را تامین کند که در این مسیر محتمل هست سر و کارش به قاچاقچیان دوا هم بیفتد. بسیاری از داروهای خارجی برند، زیاد گرانقیمت می باشند، از انجایی که نمونههای ارزان نرخ درونی و خارجی آنان هم وجود دارد، اما هنگامی دکتر، دوای خارجی با یک برند خاص را برای مریض تجویز میکند، سبب میشود که ناخواسته، بازار دلالی و قاچاق دوا گرم گردد و جیب مریض و بیمههای معالجهی تهی گردد.
تاکید قانون برنامه ششم پیشرفت مبنی بر ممنوعیت تجویز دوای خارجی برند به این معنی نیست که دکتر، حق تجویز دوای خارجی ندارد، لکن مقصود قانونگذار این هست که دکتر نباید دارویی تجویز کند که در لیست داروهای مورد تائید کشور (فارماکوپه) واقع نیست.
تجویز دوای خارجی برند، دامن زدن به فروش اینترنتی و ماهوارهای داروهاست که تندرستی مصرفکننده را نیز تهدید میکند.
کم بودن دارویی کاذب، دلواپسی مریض از پیدا نکردن داروهای برند، ناخشنودی مریض از سامانه دارویی کشور، افزایش دامنه نفع غولهای داروسازی دنیا و افزایش هزینههای معالجهی، منحصرا یک چشمه از آسیب ها تجویز داروهای خارجی برند هست.
تورهای تفریحی برای تجویز دوای برند!
دوای ژنریک یا دوای عمومی، به معنی دارویی هست که به مواد موثره یک دوا بدون اسم تجاری آن اشاره دارد و میتواند از طریق هر شرکت دارویی تولید گردد، اما دوای برند، دارویی هست که منحصرا یک شرکت خاص، آن را تولید میکند و بر بر اساس مرسوم با نرخی بالاتر از داروهای همانند در بازار ارائه میشود که البته برای فروش زیادتر این داروهای برند، تبلیغات گستردهی هم انجام میشود.
هیچ سبب علمی وجود ندارد که یک دوای برند خوب تر از دوای ژنریک باشد، اما علی رغم این بعضی پزشکان اصرار دارند که منحصرا دوای برند ساخت یک شرکت خارجی را تجویز کنند.
جفا در حق تولیدات درونی دارو
دکتر احمد همتی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و معالجه مجلس به همین قدرت صنعت دارویی کشور اشاره میکند و میگوید: الان بسیاری از داروهای مورد احتیاج مریض ها در داخل کشور تولید میشود، در دستاورد ضرورتی به استفاده از دوای خارجی وجود ندارد. داروهای تولید داخل از استانداردهای بینالمللی بهره مند هست و نباید از دوای برند خارجی علی رغم دوای تولید داخل استفاده کرد.
به گفته او، نباید هیچ دارویی بیرون از تائیدیههای علمی در اختیار مریض ها قرار گیرد.
تجویز دوای خارجی برند، تماما برخلاف اقتصاد مقاومتی هست و به صنعت داروسازی کشور آسیب میزند.
فرهنگسازی برای تجویز دوای داخلی
همانطور که بعضی مریض ها بر استفاده دوای خارجی اصرار دارند، اصرار بر تجویز دوای خارجی هم در بین بعضی پزشکان دیده میشود.
دکتر شهابالدین جنیدیجعفری، عضو هیات مدیره انجمن داروسازان تهران در گفتوگو با جامجم معتقد هست که لازم هست با اطلاع رسانی در مورد دستاوردهای دارویی کشور، پزشکان ایرانی را نسبت به پیشرفتهای دارویی کشور آگاه کرد تا به سمت تجویز داروهای درونی ترغیب گردند. درواقع، لازم هست برای استفاده و تجویز دوای درونی، فرهنگسازی گردد.
اگر تجویز دوای خارجی برند از سوی پزشکان استمرار یابد و به هر سببی به تولیدات درونی دوا بی اعتنایی گردد، صنعت تولید دوا در کشور با رکود جدی رو به رو خواهد گردید که دود آن بالاخره به چشم مریض ها خواهد رفت زیرا در آن شرایط مریض ها برای معالجه بیماریهای آسان هم محتاج داروهای گرانقیمت و برند خارجی خواهند گردید.
تولید ۱۰۰ قلم دوا در کشور
امین جلالوند – جامعه